Bioclimatul local

Utilitatea terapeutica a bioclimatului local

Parametrii și indiciii bioclimatici, determinați prin măsurătorile de teren (indicele de confort termic, indicele de stres cutanat, indicele de stres pulmonar, indicele bioclimatic total, indicele W.B.G.T., indicele de disconfort Thom, indicele Scharlau estival și temperatura aparentă), au evidențiat că valorile acestora se încadrează în intervalele specifice de confort, care asigură o stare bună de sănătate, contribuind la creșterea și normalizarea procesului de rezistență generală nepecifică, cu valențe fiziologice și ale sistemelor și funcțiilor biologice importante pentru organism.

Mediul ambiant oferă condiții bune pentru desfășurarea unor activități turistice și bioclimatice, pentru că asigură desfășurarea normală a funcțiilor fiziologice și metabolice, fără influențe adverse asupra stării de sănătate a organismului.

Deși în sezonul rece nu s-au înregistrat situații de disconfort prin răcire, acestea nu trebuie excluse atunci când caracteristicile vremii devin excesiv de reci. La limita cealaltă, pentru sezonul cald, în condițiile unor mase de aer cu regim termic ridicat sau a unor valuri de căldură, se pot manifesta, din nou, depășiri ale limitelor de confort bioclimatic spre disconfort prin încălzire. Așadar, trebuie avute în vedere elaborarea unor programe și recomandări de limitare și de planificare a activităților de climatoterapie, în funcție de starea de sănătate și sensibilitatea meteorologică a fiecărei persoane.

Condițiile de confort bioclimatic sunt favorabile omului (în anotimpurile de tranziție și parțial în celelalte), pentru că ele contribuie la crearea unei senzații de bine („wellness”) pentru organism și la normalizarea sau chiar creșterea rezistenței nespecifice a organismului. Totodată, ele asigură și condiții pentru efectuarea de excursii și drumeții la obiectivele turistice, culturale, istorice sau religioase din regiune.

Indicațiile terapeutice pentru stațiune, pe baza factorilor naturali terapeutici prezentați, sunt: afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni endocrine, afecțiuni ale tubului digestiv și hepato-biliare, nevroză astenică, afecțiuni asociate (boli renale și ale căilor urinare, boli metabolice și de nutriție, boli respiratorii, boli profesionale); în plus, stațiunea este recomandată și pentru odihnă, relaxare și profilactic, pentru repunerea în formă a organismului.

Comentarii recente
    Categorii
    Event Search

    You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.

    Ads
    Tawk