Editii anterioare

Prima ediție a avut loc în perioada 10-12 mai 2012 și a cuprins colocvii și proiecții video cu tematică Dada, recitaluri Dadaiste, prezentări în plen ale profesorilor universitari din Bacău, Iași, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor preuniversitari. Demnă de menționat a fost prezența poetului și președintelui Institutului de Cercetare a Avangardei Românești și Europene – Nicolae Tzone.

Momentul de vârf a fost reprezentat de inaugurarea Galeriei de Artă MansArta-Biblioteca Municipală și Vernisajul Expozitiei Colective Concurs de Colaje Digitale „Tzara Dada – Moinesti”.

A doua ediție a simpozionului s-a derulat în perioada 25-27 aprilie 2013 și a fost presărată cu momente precum lansări de reviste, cărți, Ateliere DADA, lansarea volumelor III-IV ale „Caietelor lui Tristan Tzara”, expoziții colective de pictură. Un moment deosebit a fost inaugurarea monumentelor „Cavalerul Tristan Tzara” și „Coloanele Sfintei Treimi (în viziune dadaistă)”.

Cea de-a treia ediție a avut loc în intervalul 25-27 aprilie 2014 și a cuprins în program dezbateri și comunicări cu privire la opera și biografia lui Tristan Tzara și a celorlalți membri ai mișcării, colocvii și proiecții video cu tematică Dada, lansări de carte, vizitarea Expoziției Muzeale și de Ex Libris-uri Tristan Tzara, situată în Biblioteca Municipală „Ștefan Luchian” din Moinești, postere experiment și pictură colaj, recitaluri și puneri în scenă din opera poetică și dramatică a „moineșteanului universal”.

Cu această ocazie au participat oaspeți din întreaga țară, de la Centrul de Cultură „George Apostu„ Bacău, Revista Ateneu, Revista Vitraliu, universități din Bacău, Cluj și Iași, dar și din străinătate- Franța (studenți și masteranzi) și Elveția (scriitorul Cătălin Dorian Florescu – un scriitor român de limba germană, trăitor la Zurich și laureat cu dinsticții literare de prestigiu european).

Cea de-a patra ediție a avut loc în perioada 23-24 aprilie 2015 și a cunoscut asemenea amploare ca și în cadrul edițiilor anterioare, unde au avut loc ateliere DADA cu implicarea profesorilor și elevilor unităților școlare din municipiu ce au cuprins mini-spectacole de poeme DADA, precum și colaje avangardiste realizate de copii.

De asemenea, s-a prezentat și noul volum „Caietele Tristan Tzara” realizat de profesorul Vasile Robciuc – președintele Asociației Cultural-Literare Tristan Tzara”, și Ionel Rusei – publicist și director al Editurii Babel, Bacău. Demnă de remarcat a fost premiera filmului documentar „Aliyah Dada” – regizor și producător Oana Giurgiu, București – o producție Libra Film Romania.

Cea de-a cincea ediție a Simpozionului dedicat lui Tristan Tzara s-a desfășurat în perioada 14-16 aprilie 2016 și a deținut, de asemenea, un program bogat, care a cuprins, pe lângă lucrările simpozionului, teatru, recitaluri de poezie, muzică și difuzare de film în stil dadaist.

Au participat nume importante din lumea culturală avangardistă, printre care profesorul Vasile Robciuc (președintele Asociației Literar Culturale Tristan Tzara din Moinești, editorul Caietelor Tristan Tzara), oameni de cultură, publiciști, editori, cadre didactice, elevi și studenți, precum și cunoscutul regizor, producător și director de film Alecs Năstoiu cu o premieră absolută, filmul „Billion Star Hotel”- prezentat special cu prilejul acestui simpozion de la Moinești, după ce a fost premiat la mai mult de 30 de festivaluri de profil din întreaga lume.

În cadrul acestei ediții, Dragoș Pătrașcu și-a prezentat expoziția intitulată Dada Land, după un itinerariu în întreg continentul european (Londra, Lisabona, Roma, Chișinău). De asemenea, Leo Butnaru a prezentat eseul său în Moinești după ce s-a bucurat de interesul spectatorilor din Moscova, Kiev, București, Cluj, Zurich. Mai mult, pe simezele galeriilor de artă Geneza s-au aflat, în premieră absolută, tablouri ale unor exponenți de marcă ai curentului Dadaist, precum Marcel Iancu și Harry Gutman.

A șasea ediție a evenimentului dedicat dadaismului a avut loc în perioada 20-22 aprilie 2017. Programul a fost unul bogat, care a cuprins, pe lângă lucrările simpozionului, teatru, recitaluri de poezie și muzică, unde au participat oameni de cultură precum profesorul Vasile Robciuc (președintele Asociației Literar Culturale Tristan Tzara din Moinești, editorul Caietelor Tristan Tzara), publiciști, editori, cadre didactice (inclusiv din Canada, Franța, Elveția), artiști (maestrul Ilie Boca – un artist plastic băcăuan care are în spate o carieră prodigioasă de peste 60 ani și care a ales să-și expună lucrările din ciclul „Aventuri Dada”, artistul plastic Elena Lupașcu, actorii Teatrului Municipal Bacovia din Bacău, actorul moineștean Alex Floroiu, precum și tinerele interprete de Jazz din formația The Twisters) elevi și studenți.

De-a lungul timpului, simpozionul a câștigat o notorietate din ce în ce mai mare, concludent în acest sens fiind interesul manifestat de către Andrei Codrescu – profesor universitar, scriitor, publicist, unul dintre cei mai stimați experți și cercetători ai fenomenului dadaist, o personalitate a diasporei, stabilit încă din anii 60 în Statele Unite ale Americii.

În intervalul 19-21 aprilie 2018 a avut loc ediția cu numărul șapte a Simpozionului annual și expoziția muzeală „Tristan Tzara și cultura Dada”, unde au contribuit cu prestații de o înaltă calitate nume importante din lumea culturală avangardistă, printre care: prof. Laura Crina Robciuc – fiica regretatului profesor Vasile Robciuc, grupul de dadaiști din Elveția condus de Paul Dorn (Teatrul Național din Zurich), Akarus Milbus Vonduvall (freelancer dadaist, Berna) și Mirzlekid (freelancer dadaist, Zurich), Compania de Teatru Die DADA Inen (Dorthmund, Germania), Quartetul de muzică (pre)clasică Consonanțe (Bacău, Iași), Compania de Teatru „Breasla Actorilor” (București), Trupa de Soul, Jazz & Blues „Soul Serenade” (București), grupurile de copii DADA Team și Die Sonenschein de la Liceul „Spiru Haret”, precum și numeroase cadre didactice și oameni de cultură din întreaga zonă, dar și de peste hotare.

Nu de puține ori, în mijlocul spectatorilor au fost prezenți artiști membri ai Uniuniii Artiștilor Plastici din România care și-au exprimat „consternarea” descoperirii la Moinești a acestui fel de experiment Dadaist de foarte înaltă ținută: „dacă veți merge de-a lungul țării, la diverse universități de artă, nu veți putea găsi o idee clară despre ceea ce înseamnă happening sau mixed media art; pur și simplu, în România, nu au existat îndeajuns de multe spectacole de acest gen, nici profesori care să expună o teorie unitară asupra facerii acestui gen de show; mai mult decât atât, este pentru prima dată când văd executate cu atâta acribie colaje, linogravuri, stamp-pad-art-uri – aceasta pentru că nu avem la nivel universitar o bază material ca cea pe care am văzut-o folosită în aceste zile la Moinești” (artist plastic Alina Elena Lupașcu, artist plastic Oana-Maria Văsâi, artist plastic Mari Bucur, conf. univ. dr. Ioan Dănilă).

De asemenea, au fost organizate vernisajele a trei expoziții de artă plastică dedicate avangardei, trupa de teatru din Dorthmund- cu ajutorul membrilor Forumului German din România – a beneficiat de o traducere live a replicilor spectacolului pe un ecran aflat deasupra scenei, trupa de teatru „Breasla Actorilor” din București a interpretat o piesă de teatru de mare complexitate- britanicul Tom Stoppard a ajuns celebru tocmai datorită piesei de teatru „Travestiuri” în care a adus pe scenă personaje ca Tristan Tzara, Vladimir Ilici Lenin, Hannah Hoch, Marcel Duchamp sau Man Ray.

La reușita acestei ediții a contribuit și prezența universitarilor din Bacău (conf. univ. dr. Ioan Dăncilă, conf. univ. dr. Adrian Jicu – director al Bibliotecii Județene „Mihail Sturdza” Bacău) precum și a reputatului critic de artă, dr. Iulian Bucur.

Comentarii recente
    Categorii
    Event Search

    You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.

    Ads
    Tawk