Lacasuri de cult

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva

Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, declarată monument istoric, se află în cartierul Hangani, pe o colină mică, la o distanţă de 200 metri de locul în care pâraiele Ghertoi şi Văiugele se unesc. Lăcașul de cult a fost construit în 1676 de către Sandu şi Parascheva Leondaru, cu ziduri din piatră brută, fundaţie din piatră şi a trecut prin mai multe faze de restructurare: în anul 1768 a fost reconstruit din temelii, în anul 1870 i-au fost refăcute faţadele, iar în anul 1896 i s-au adăugat un pridvor şi un turn.

Biserica de lemn in stil maramuresan Sfantul Pantelimon

Biserica „Sfântul Pantelimon” se află în incinta Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti având hramul „Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon”.
Piatra unghiulară a acestui sfânt locaş a fost pus de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Episcopiei Romanului şi Bacăului în ziua de 20 iulie 2007. Biserica este construită din lemn, acoperită cu şindrilă în stil maramureşean, pe fundaţie de beton placată cu piatră de Slănic.

Edificiul a fost ridicat în mai puţin de o lună de o firmă din Baia Mare, având suprafața de 70 de metri pătraţi, iar lungimea şi lăţimea de 15, respectiv 5 metri. Arhitectura construcţiei este în stil maramureşean, evidenţiindu-se turnul înalt de 19 metri.

Biserica Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae

Biserica Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai vechi lăcaş de cult ortodox din Moineşti, care asemenea bisericii „Sfântul Gheorghe”, a trecut prin mai multe faze de construcţie.

În anul 1980, în incinta edificiului religios, s-au găsit rămăşiţe umane, aceasta ilustrând dovada existenţei unui mic cimitir înainte de anul 1500.

Dacă prima construcţie a bisericii a fost în totalitate din lemn, treptat, aceasta a fost înlocuită cu o lucrare din piatră, apoi din cărămidă.

Actualul edificiu a fost ridicat în 1998 ce are în componenţa lui o navă centrală, două nave laterale, un pronas cu lăţimea de 11,32 m, un naos al cărei cupolă măsoara 21,50 m şi un turn înalt de 28,6 m

Comentarii recente
    Categorii
    Event Search

    You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.

    Ads
    Tawk