Monumente comemorative și de artă plastică, statui și busturi

Monumentul Comemorativ DADA Tristan Tzara

Monumentul Comemorativ „DADA” Tristan Tzara este unul dintre cele mai importante şi mai cunoscute atracții antropice din municipiul Moineşti, fiind „un punct de referinţă în peisajul cultural al localităţii”. Aflat în N-E localitaţii, pe drumul care duce spre Bacău, monumentul a fost construit în memoria lui Tristan Tzara.

Dimensiunile edificiului sunt impresionante: 25 metri lungime, 2,6 metri lăţime, 10 metri înălţime, iar întreaga creaţie artistică, alcătuită dintr-o combinaţie de beton cu oţel, cântăreşte 120 tone.

Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă

Monumentul eroilor din războiul pentru independenţă se află într-unul din cele mai mari parcuri ale oraşului, Parcul cu Tei. Acesta a fost ridicat la începutul secolului 20, mai exact în anul 1908, pentru a comemora erorii căzuţi pe câmpurile de luptă în cadrul Războiului de Independenţă din perioada 1877-1878.

Ansamblul monumental Cavalerul Tristan Tzara

Ansamblul monumental „Cavalerul Tristan Tzara” a fost realizat în 2013 de către artistul plastic Giulian Dumitriu, în concepția cinetic aleatoriu, aproape în totalitate din aluminiu șlefuit, cu excepția bazei care este alcătuită din marmură. Monumentul îl prezintă pe inițiatorul dadaismului stând în piciorul stâng pe vârful unei piramide ce se află înșeuată de un cal (cuvântul DADA, în limba franceză are semnificația de cal de jucărie), care la rândul său este situat pe un cărucior de lemn cu 4 roți. Principala caracteristică a monumentului este că în funcție de înălțimea individului pe care îl admiră, sunt afișate pe un ecran versuri aleatorii ce aduc aminte de metoda originală a lui Tristan Tzara de a compune poezii.

Creația sculpturală dadaistă Sfânta Treime

Creația sculpturală dadaistă Sfânta Treime reprezintă o scultptură emblematică pentru mișcarea avangardistă care redă Sfânta Treime în viziune dadaistă.

Parcul Central DADA

Tema Parcului Central este reprezentată de curentul DADA, acesta bucurându-se de o „reconfigurare geometrică a spaţiului prin decupaje ordonate într-o parte a parcului (jardiniere dreptunghiulare cu arbori, asfalt între jardiniere), urmate de trecerea bruscă (simbolizată de Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Foarfeca DADA (autor Marius Leonte) şi de puntea de lemn peste bazine) către gazonul şi liniile curbe dinspre Casa Căsătoriilor.

Pe lângă „Foarfeca lui Tristan Tzara”, Parcul central deține Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Grifonul (autor Marius Leonte) și Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Sufletul lui Tristan Tzara (autor Marius Leonte).

Pastratorul Cheilor Cetatii

Păstrătorul Cheilor Cetății reprezintă o sculptură realizată de către Sorin George Purcaru și care a fost donată Primăriei Moineşti la data de 4.09.2015. Monumentul se regăseşte în faţa clădirii Primăriei Moinești.

Cavalerul de Cucuteni din Parcul Bai

Cavalerul de cucuteni reprezintă o sculptură în lemn realizată de către Lucian Tudorache. Este localizată la intrarea în Parcul Băi dinspre strada Tudor Vladimirescu.

Cubul Aleator

autor Ştefan Bandalac

Doru-Metru - Aparat de măsurat dorul de ţară

Reprezintă o lucrare din metal și lemn, realizată de către Valentin Vârtosu, artist plastic din Republica Moldova şi localizată în incinta Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, lângă biserica de lemn „Sfântul Pantelimon”.

Inger Purtator

Constituie o sculptură în lemn realizată de către Nicolae Popa; se află în incinta Spitalului Municipal Moinești, lângă biserica de lemn „Sfântul Pantelimon”.

Inger de Cucuteni

Este o sculptură realizată de către dr. Romeo Dumitrescu; este localizată în fața Spitalului Municipal de Urgență Moinești

Comentarii recente
    Categorii
    Event Search

    You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.

    Ads
    Tawk