Ruta Moinești – Dada City, România

Ansamblul monumental Cavalerul Tristan Tzara

Ansamblul monumental „Cavalerul Tristan Tzara” a fost realizat în 2013 de către artistul plastic Giulian Dumitriu, în concepția cinetic aleatoriu, aproape în totalitate din aluminiu șlefuit, cu excepția bazei care este alcătuită din marmură. Monumentul îl prezintă pe inițiatorul dadaismului stând în piciorul stâng pe vârful unei piramide ce se află înșeuată de un cal (cuvântul DADA, în limba franceză are semnificația de cal de jucărie), care la rândul său este situat pe un cărucior de lemn cu 4 roți. Principala caracteristică a monumentului este că în funcție de înălțimea individului pe care îl admiră, sunt afișate pe un ecran versuri aleatorii ce aduc aminte de metoda originală a lui Tristan Tzara de a compune poezii.

Efigia „Tristan Tzara”

Efigia „Tristan Tzara” se află vis-a-vis de Parcul DADA, într- zonă verde amenajată, în locul în care a existat locuința cofondatorului mișcării culturale dadaiste. Monumentul a fost ridicat de Societatea Cultural-Literară „Tristan Tzara, al cărei președinte era regretatul profesor  Vasile Robciuc (1942-2018) în anul 1991.

Parcul Central DADA

Tema Parcului Central este reprezentată de curentul DADA, acesta bucurându-se de o „reconfigurare geometrică a spaţiului prin decupaje ordonate într-o parte a parcului (jardiniere dreptunghiulare cu arbori, asfalt între jardiniere), urmate de trecerea bruscă (simbolizată de Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Foarfeca DADA (autor Marius Leonte) şi de puntea de lemn peste bazine) către gazonul şi liniile curbe dinspre Casa Căsătoriilor.

Pe lângă „Foarfeca lui Tristan Tzara”, Parcul central deține Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Grifonul (autor Marius Leonte) și Sculptura emblematică pentru mişcarea avangardistă Sufletul lui Tristan Tzara (autor Marius Leonte).

Creația sculpturală dadaistă Sfânta Treime

Creația sculpturală dadaistă Sfânta Treime reprezintă o scultptură emblematică pentru mișcarea avangardistă care redă Sfânta Treime în viziune dadaistă.

Monumentul DADA Tristan Tzara

Monumentul  „DADA” Tristan Tzara este unul dintre cele mai importante şi mai cunoscute atracții antropice din municipiul Moineşti, fiind „un punct de referinţă în peisajul cultural al localităţii”. Aflat în N-E localitaţii, pe drumul care duce spre Bacău, monumentul a fost construit în memoria lui Tristan Tzara.

Dimensiunile edificiului sunt impresionante: 25 metri lungime, 2,6 metri lăţime, 10 metri înălţime, iar întreaga creaţie artistică, alcătuită dintr-o combinaţie de beton cu oţel, cântăreşte 120 tone.

Casa Kadish și Cimitirul Evreiesc

Casa Kadish și Cimitirul Evreiesc se află pe o colină la poalele dealului Osoiu şi reprezintă cel mai relevant document cu privire la existenţa comunității evreieşti în municipiul Moineşti. Cele două obiective se află în proximitatea ariei protejate Pădurea cu Pini şi adăpostește un număr important de morminte. Demnă de remarcat este piatra funerară din cimitr a rabinului Dov ben Iehuda, este inscripționat anul 1740. Aici sunt înmormântaţi și evreii care au luptat şi au căzut pe câmpurile de luptă pentru Independenţa României – Sunt de remarcat mormintele de marmură neagră ale lui Hehrman Leonti și Leib Boiangiu, veterani eroi decorați ai războiului din 1877-1878. Aici se odihnește Roza Theiller, soția unui cunoscut om de afaceri – familia lor  a oferit, de-a lungul anilor, mai mult de două mii de burse școlare elevilor din familii sărace, familii de  evrei, români și mixte.

Comentarii recente
    Categorii
    Event Search

    You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.

    Ads
    Tawk